Výzva Petrovi Pollákovi na vzdanie sa mandátu poslanca

01.05.2013 Bratislava

Ak je Igor Matovič politicky charakterný a svoj zámer o nezlučiteľnosti vysokých funkcií myslí vážne, mal by rovnako principiálne riešiť aj duplicitu funkcií Petra Polláka, ktorý sedí na dvoch nezlučiteľných stoličkách.

Je bezprecedentné, aby verejný funkcionár sedel na stoličke poslanca NR SR a súčasne sedel aj na stoličke splnomocnenca vlády, ktorú má ako opozičný poslanec kontrolovať. Matovičov človek a poslanec Peter Pollák je v systémovom, ústavnom aj morálnom konflikte záujmov ako nebo a peklo. Ako poslanec sa riadi zákonom 350/1996 o rokovacom poriadku NR SR, ako splnomocnenec vlády podlieha zákonu 575/2001 o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy. Poslanec Peter Pollák mal pri vymenovaní do funkcie splnomocnenca vlády automaticky uvoľniť poslaneckú stoličku ako neuplatnený mandát a mal za neho nastúpiť náhradník.

Šéf OĽaNO má teraz ideálnu šancu dokázať, že v ich prípade nejde o kázanie vody v parlamente a pitie vína na úrade vlády. Rozpor duplicity a sedenia na dvoch vysokých stoličkách dokazuje aj legislatívna nečinnosť poslanca a splnomocnenca vlády v jednej osobe Petra Polláka, ktorý doteraz nepredložil nijaký zákon na riešenie pálčivej rómskej problematiky. Preto ako bývalý poslanec a predseda klubu poslancov v NR SR vyzývam poslanca Petra Polláka aby sa vzdal buď mandátu poslanca, alebo funkcie člena ústredného orgánu štátnej správy.

Rafael Rafaj
Prvý podpredseda SNS
 

Vyberte región